Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları bir kaç farklı tür ve alt gruba ayrılmakta olup, kökenleri duygusal ve psikolojik bir takım giderilmemiş ihtiyaçlara dayanmaktadır.
Bulimia Nervoza, Anoreksiya Nervoza, Tıkınırcasına Yeme, Yiyecek Bağımlılığı gibi bir kaç yeme bozukluğu türü vardır. Son yıllarda Duygusal Yeme davranışı da sık görülmektedir.
Bulimia Nervoza Yeme Bozukluğu
(Yiyip Kusma)
Bulimia rahatsızlığı olan bireyler, aşırı miktarlarda, kendilerini durduramadan ve kontrollerini kaybederek herhangi bir seçim yapmadan yerler. Bu yeme ataklarından sonra pişmanlık yaşayarak aldıkları fazla kalorilerden uygun olmayan yollarla kurtulmaya çalışırlar.
Bulimia Nervoza Hastaları, Bilinçli şekilde kusma, idrar açıcı veya lavman kötüye kullanımı görülür. Ayrıca uzun açlık oruçları, sıkı diyetler ve ağır egzersizlerle kendilerini cezalandırırcasına zorlarlar.
Rahatsızlığın yiyeceklerle ilgili değil, duygusal ve psikolojik nedenlerden kaynaklandığı üzerine bir farkındalık kazanmaları, Bilişsel ve Davranışçı yöntemlerle desteklenmeleri, gerekirse tıbbi tedavi görmeleri gerekmektedir.
Anoreksiya Nervoza (Yememe - İştahsızlık)
Anoreksiya Nervoza, kilo alma korkusu, çarpık beden ve kilo algısı ile kendini gösteren bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya Nervoza sorunu olan bireyler, kilolarını ve vücut şekillerini kontrol etmek için yiyecek miktarını kısıtlayarak kendilerine zarar verici şekilde beslenmeye eğilimlidirler. Kilo alma korkusu ile yine telafi edici kusma, diyet lavman gibi uygulamaları yaparlar. Verdikleri kilo miktarı asla yeterli gelmez.
Anoreksiya Nervoza Yeme Bozukluğunun nedenleri arasında bir takım psikolojik sorunlar yatmaktadır. Özellikle kendilerine ve bedenlerine ait olumsuz algılar, travmalar, zor çocukluk ve ergenlik yaşantıları, genetik yatkınlık vs gibi bir çok etmen birlikte rol oynar.
Anoreksiya Nervoza Yeme Bozukluğu tedavisinde ilaç ve terapi desteği birlikte yürütüldüğünde fayda oranının arttığı görülmektedir.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu
Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler, kendilerini kontrol edemeden, normalin üstünde yeme atakları yaşarlar. Bu aşırı yeme ataklarının ardından büyük bir suçluluk ve utanç duygusu hissederler. Bu duygulardan kurtulmak için yine yeme davranışına başvururlar. Böylece bir kısır döngünün içine girerler.
Tıkınırcasına yeme bozukluğunun nedenleri arasında, düşük özgüven ve benlik algısı, travma ve zor yaşantılar, duyguları regüle edememe gibi bir takım duygusal ve psikolojik sorunlar yatmaktadır.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisinde, bütüncül terapiler ve gerekirse ilaç desteği birlikte yürütülmeldir.
Duygusal Yeme Bozukluğu
Duygusal Yeme Bozukluğu, çocukluk ve ergenlik yıllarında giderilmemiş bir takım psikolojik ve duygusal ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır. Duygularını doğru yollarla yatıştırmayı öğrenemeyen bireyler, yatışmak için kısa sürede haz veren yeme davranışına geçerler. Fiziksel olarak aç olmadıkları halde, duygusal açlığı gidermek için genellikle atıştırmalık yiyecekleri öğün dışında sıkça tüketirler.
Duygusal yeme bozukluğu kaynaklı fazla tüketimi durdurmak için Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri oldukça fayda sağlamaktadır.
Yaşanan duygusal açlığın ve ardından gelen duygusal yeme ataklarının, yiyeceklerle ve diyetlerle ilgisinin olmadığı farkındalığını kazanan bireyler, duygularını yiyeceklerden ayırt etmeyi, hiç bir şeyden mahrum kalmadan beslenebilme farkındalığını kazandıklarında, sağlıklı bir beslenme düzenine kavuşurlar.
Yeme Bağımlılığı- Gıda, Yiyecek Bağımlılığı
Yiyecek, Yeme veya Gıda Bağımlılığı denilen yeme bozukluğu, bazı gıdalara karşı aşırı tüketme ve yeme isteği olarak kendini gösterir. Bu yiyecekler yenmediğinde kişi kendini mutsuz, gergin, kaygılı hisseder.
Yemek Bağımlılığı genellikle karbonhidratlı yiyeceklere karşı geliştirilebileceği gibi herkesin favori yiyeceği farklı olabilir.
Yemek veya Gıda Bağımlılığının nedenleri arasında, bağımlı bir kişiliğe yatkınlık, kişiler arası ilişkilerde bağ kurma sorunu, olumsuz duyguları yatıştıramama gibi bir çok etken bulunmaktadır.
Uygulanan Bütüncül Psikoterapi yaklaşımları ile Yemek, yiyecek veya gıda bağımlılığı sorunu ortadan kaldırılabilmektedir.
Gece Yeme Sendromu - Dürtüsel Yeme
Gece Yeme Sendromu
Gece yeme sendromu; akşam yemeğinden sonra günlük tüketilen kalorinin en az yarısı kadar, geç saatlerde kalori alınması ve bunun haftada en az üç gün, üç gece uykudan uyanarak yapılmasıyla kendini gösterir.
Gece Yeme sendromu veya bozukluğunun nedenleri arasında, dürtüsel eyleme vurma, kaygı azaltma, haz arayışı, gibi bir çok faktör vardır. Vücudun biyolojik saati bozulmuştur ve uykudan uyanıldığında yaşanan sıkıntı yiyerek giderilir. Bir süre sonra bu davranış bir alışkanlık haline gelir.
Gece yeme sendromu tedavisinde ilgili hekimler ve terapistler birlikte çalışma yürütmektedir.